Mesec ponosa obeležava se svakog juna u čast onih koji su bili umešani u nerede iz Stonewall gej kluba u New Yorku kada je policija upala i napravila raciju. Spremamo se da obrišemo prašinu sa naših duginih zastava ove godine i da se pridružimo zabavi. Uz parade, festivale i koncerte koji se održavaju širom sveta, uvek postoji neki način da se uključite – kao i da usput naučite nešto važno iz istorije našeg društva.

1946: Osnovana prva LGBT organizacija

Holandski centar za kulturu usvojio je ovo “nejasno” ime kako bi prikrio svoju tadašnju tabu namenu.

preuzeto sa wikipedie

28. jun 1969.: Neredi u Stonwall-u

Njujorška policija je upala u klub i napravila raciju. Tako je pokrenula nerede i borbu za prava LGBTI osoba.

Preuzeto sa: The Trust for Public Land

28.jun 1970.: Održana prva zvanična parada ponosa

U organizaciji prve biseksualne aktivistkinje Brende Howard i odbora koji je ona sastavila, parada se kretala od Greenvich Villagea do Central Parka.

Preuzeto sa: Them

25.jun 1978.: Vijore se zastave u bojama duge!

Originalni dizajn dugine gej parada zastave Gilberta Bakera vijorio se na paradi Dana gej slobode u San Francisku.

Preuzeto sa: KALW

26.jun 2015.: Istopolni brakovi 

Vrhovni sud SAD-a čini istopolne brakove legalnim u svih 50 američkih država. Osam od jedanaest država na planeti koje su do sada priznale istoplone brakove nalaze se u Evropi. Prva zemlja u Evropi i u svetu koja je zakonski priznala istopolne brakove bila je Holandija, 2001. godine. Time je Holandija potpuno izjednačila prava istopolnih i heteroseksualnih parova. Nakon ovog, usledilo je priznavanje istopolnih brakova u Belgiji (2003), Španiji (2005), Norveškoj (2009), Švedskoj (2009), Portugalu (2010), Islandu (2010), Danskoj (2012), i Francuskoj (2013).

Preuzeto sa: DW

Tradicija

Mesec ponosa je za svakoga da prihvati ono što jeste i obavesti svet o tome – sa stilom! Duga prikladno označava živopisne aktivnosti i ukuse ove jednomesečne proslave. To uključuje proteste, parade ponosa, zabave, radionice, koncerte i još bezbroj LGBTQ događaja kako bi se privukli učesnici iz svih krajeva sveta ili zemlje. Ponosna zajednica se ponosi svojim pokretom, izlazeći na svečanosti sa bogatim kostimima, šminkom i, naravno, šljokicama – sijaju tako da ih vidi ceo svet! Komemoracije i spomen obeležja održavaju se i za članove zajednice koji su izgubili živote zbog zločina iz mržnje i HIV / SIDE. Kampanje i skupovi imaju za cilj promociju i očuvanje istorije i blagostanja lezbejske, homoseksualne, biseksualne i transrodne zajednice.

 

Preuzeto sa: https://nationaltoday.com/pride-month/

 

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

©2024 Romkinje Vojvodine. Created by Left Bank

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account

Skip to toolbar