Nedelja transrodnih osoba – koja se obeležava svake godine u novembru – je ključno vreme za podizanje svesti i informisanje o transrodnim i nebinarnim zajednicama kroz obrazovanje i rad sa tim ljudima. Nedeljne aktivnosti se završavaju 20. novembra kada je Dan sećanja na transrodne osobe. Tog dana se transrodni i nebinarni ljudi i svi koji ih podržavaju okupljaju širom sveta da odaju počast životima izgubljenim u anti-transrodnom nasilju.
ŠTA JE NEDELJA TRANSRODNIH OSOBA?
Nedelja transrodnih osoba je nedelja u kojoj transrodne osobe i oni koji ih podržavaju preduzimaju korake kako bi skrenuli pažnju na zajednicu obrazujući javnost o tome ko su transrodne osobe, dele priče i iskustva, bave se predrasudama, diskriminacijom i nasiljem koji utiču na transrodnu zajednicu.
ŠTA JE DAN SEĆANJA NA TRANSRODNE OSOBE?
Dan sećanja na transrodne osobe (Transgender Day of Remembrance – TDOR) je osnovala aktiviskinja i zastupnica transrodnih osoba Gvendolin En Smit, koja je i sama trans osoba, kao dan sećanja na Ritu Hester, transrodnu ženu koja je ubijena 1998. Organizuje se pomen u znak sećanja na sve transrodne ljude izgubljene u nasilju te godine i zadržao se i dan danas kao Dan sećanja na sve stradale transrodne osobe.
SAZNAJ NEŠTO VIŠE!
DISCLOSURE je Netflix-ov dokumentarac o transrodnim osobama koji pruža detaljan pogled na holivudski prikaz transrodnih osoba i uticaj tih priča na živote transrodnih osoba i američku kulturu. Imao je premijeru na Sundance filmskom festivalu 2020 i ima odlične ocene na iMDB.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

©2024 Romkinje Vojvodine. Created by Left Bank

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account

Skip to toolbar