Svetski dan Roma se uvek obeležava 8. aprila svake godine. Odaje počast prvom velikom međunarodnom sastanku predstavnika Roma, koji se održao od 7 do 12. aprila 1971. u Čelsfildu blizu Londona.

Romi su prvobitno bili putujući dvorski muzičari u delovima današnje Indije i Pakistana.

Romi imaju svoj jezik i kulturu.

U srednjem veku su migrirali u Tursku, Francusku, Španiju. U Španiji se njihova kultura pomešala sa iberijskim, jevrejskim, muslimanskim i mavarskim društvom i postala identifikovana kao flamenko. Oni su jedna od najprogonjenijih nacija. Bili su u opasnosti od istrebljenja od strane nacista i komunista, kao i nekoliko lokalnih vlada u Aziji i Africi, a i danas se suočavaju sa neonacistima i anticiganizmom.

Mnogi od 10 do 12 milliona Roma u Evropi još uvek pate od siromaštva i društvene isključenosti. Rasprostranjenost anticiganizma je sve veća i pogoršava njihov ekonomski i socijalni položaj. Nejednakost i dalje postoji uprkos stalnim naporima na nacionalnom, evropskom i međunarodnom nivou da se suzbiju predrasude, disrkiminacija i zločini protiv Roma.

U Srbiji su i dalje na marginama društva u svim oblastima. Mnogi žive bez struje, u nezdravim uslovima, bez mogućnosti da nađu posao ili nastave školovanje. Država nema rešenje za smanjnje siromaštva a prodesničarske snage jačaju zbog čega se ljudi s razlogom plaše. Zato je potrebno uključiti što više Roma u društveni aktivizam kako bi sami naučili da se bore za svoja prava i postali ravnopravni članovi ovog društva.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

©2024 Romkinje Vojvodine. Created by Left Bank

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account

Skip to toolbar