Nasilje nad ženama se tiče svih nas!

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999.godine proglasila 25.novembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja. Ovaj datum je odabran kao sećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj Republici.

Nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Podaci pokazuju da su jedna od tri žene u svetu prebijene, prisiljene na seksualni odnos ili su doživele neki vid zlostavljanja, a nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženja. U Srbiji je tokom poslednji deset godina u porodičnom nasilju ubijeno više od 300 žena.

Povodom borbe protiv nasilja nad ženama, direktorka Sigurne kuće iz Niša je izjavila da treba posebna pažnja da bude posvećena sprečavanju i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja žena na selu, žena sa invaliditetom i Romkinja, kao i razvoju usluga u zajednici, kako bi se ženama žrtvama nasilja pružili svi vidovi podrške za prijavljivanje nasilja, kao i pomoći za njihovo osamostaljivanje.

Kako bi ohrabrili žene da progovore o nasilju, i kako bi pokazali da nisu same, danas na društvenim mrežama osvanule su poruke pod heštegom #tičemese. Takođe, muškarci koji strogo osuđuju nasilnike stavljaju crvenu liniju na obraz u znak podrške. Jer se ovo tiče celog društva!

Oslušnite kad čujete svađu, pokucajte na vrata kad čujete buku kod komšija, nije teško, a nekome možete i te kako da pomognete. Da se nasilnici više ne sakrivaju, i da prestane nasilje.

Danas u Srbiji počinje i akcija “16 dana aktivizma” koja traje do 10. decembra, kada se obeležava i Međunarodni dan ljudskih prava.

Na našem sajtu, pod “Korisni linkovi”, imate i linkove vladinih organizacija gde se možete više informisati o ovoj akciji, kao i o svojim pravima.

 

 

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

©2024 Romkinje Vojvodine. Created by Left Bank

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account

Skip to toolbar