ŽENEVA (7. april 2021) – Romska manjina ove godine slavi 50 godina od prvog Svetskog kongresa Roma 1971. Specijalni izvestilac UN-a za manjinska pitanja Fernand de Varennes dao je sledeću izjavu povodom 8. aprila obeležavanja Međunarodnog dana Roma:

„Iako godišnjica može biti razlog za proslavu, porast govora mržnje koji neproporcionalno cilja Sinte i Rome na društvenim mrežama pokazuje hitnu potrebu za većim fokusom i merama za kontrolu onih oblika govora mržnje na mreži koji krše međunarodne obaveze ljudskih prava i mogu dovesti do nasilje nad Sintima, Romima i drugim manjinama.

„Čini se da se nije mnogo toga promenilo od prošle godine kada smo razmišljali o rasprostranjenosti govora mržnje protiv manjina, posebno Roma, kako na mreži tako i u glavnim medijima koji su krivili  Rome za  širenje  virusa Covid-19. Javne vlasti koje ne samo da su odobravale, već su i aktivno učestvovale u takvoj surovoj kritici, mogle bi zbog toga da doprinesu ugrožavanju javnog zdravlja i podstaknu nepotrebnu i buduću štetu.

Internet mržnja rađa nasilje van mreže, a na žalost, Romi su doživeli fizičke napade povezane sa etiketiranjem i prebacivanjem krivice  koje su  proizvod  mržnje, fanatizma i netrpeljivosti prema manjinama, što je u nekim zemljama gotovo normalizovano, pa čak i politizovano. Kao što je moj izveštaj za 2020. godinu o govoru mržnje, društvenim medijima i manjinama upozorio, zapaljivi govor na mreži može dovesti do nasilnih dela protiv manjina, kao što se videlo u incidentima u Evropi gde su mržnje krajnjih desničara prema Romima izražene na društvenim mrežama dovele do nasilja i ubistava .

„S obzirom na situaciju, podstakao bih države da daju prioritet jačanju mera za borbu protiv predrasuda, govora mržnje i diskriminacije Roma, zajedno sa načinima za efikasno sprovođenje i nadgledanje takvih mera. Takođe bih pozvao države, organizacije civilnog društva i romske manjine iz svih regiona sveta da učestvuju na ovogodišnjim regionalnim forumima koji su usredsređeni na manjine i sprečavanje sukoba i koji mogu biti pokrenuti kao rezultat govora mržnje. “

Izvor: https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=26974&LangID=E

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

©2024 Romkinje Vojvodine. Created by Left Bank

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account

Skip to toolbar