Međunarodni dan devojčica obeležava se 11. oktobra, a stvorile su ga Ujedinjene nacije 2012. godine kako bi ukazale na i proslavile dostignuća i potencijal devojčica. Dan ima za cilj da istakne i reši potrebe i izazove sa kojima se devojke suočavaju, istovremeno promovišući osnaživanje devojčica i ispunjavanje njihovih ljudskih prava.

Dan se fokusira na djevojčice zbog neproporcionalne diskriminacije na osnovu pola sa kojom se  svakodnevno suočavaju.

Sa kakvom se surovom realnošću i izazovima suočavaju devojke u zemljama u razvoju ili zemljama u tranziciji?

U mnogim zemljama u razvoju ženama i devojčicama su uskraćena osnovna prava, samo zbog njihovog pola. U nekim zemljama, među kojima je i Srbija, jednakost među polovima je često samo mrtvo slovo na papiru.

Mlade devojke često ne idu u školu jer se na njih ne gleda kao na ulaganje koje se isplati. Čak i kada krenu u školu, primorane su da je napuste kako bi zaradile prihod ili obavljale kućne poslove. Ovo je čest slučaj među devojčicama romske populacije.

U zemljama u tranziciji, među kojima je i Srbija, statistika pokazuje da je jedna od šest adolescentkinja udata ili u braku. Obično se prodaju starijim muškarcima za miraz. Kada se udaju, ove devojke mogu se suočiti sa seksualnim i emocionalnim zlostavljanjem. Mnoge od njih se suočavaju s komplikacijama pri porodu jer im je telo nerazvijeno. Njihove bebe su manje zdrave, a majke često mogu umreti pri porođaju.

Procenjuje se da će 15 miliona adolescentkinja biti udato za odrasle muškarce svake godine – to je jedna devojka na svake dve sekunde. Zapanjujućih 168 miliona dece trenutno je uključeno u dečiji rad!

Kako NVO Romkinje Vojvodine obeležava ovaj dan?

Aktivisti NVO Romkinje Vojvodine na Međunarodni dan devojčica obilaze romsko naselje i dele devojčicama prigodne poklone. Zbog trenutne epidemiološke situacije, sa devojčicama i njihovim roditeljima razgovaramo na ulici ili u njihovim dvorištima. Pričamo o njihovim trenutnim problemima ali i uspesima i ohrabrujemo ih da se izbore za svoje želje i prava. Kroz te razgovore odlučujemo u kom pravcu ćemo dalje ići i šta ćemo raditi.

Posebno želimo da se zahvalimo organizaciji PURPOSEFUL, https://wearepurposeful.org/, na podršci koju nam pružaju u radu sa devojčicama i mladim devojkama.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

©2024 Romkinje Vojvodine. Created by Left Bank

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account

Skip to toolbar